رتبه نخست قزوین در اقتصاد دانش‌بنیان

رئیس پارک علم و فناوری استان قزوین گفت: پارک علم و فناوری استان قزوین در سال ۱۴۰۳ حائز رتبه اول در توسعه اقتصاد دانش‌بنیان شده است.

به گزارش روابط عمومی و اموربین الملل پارک علم و فناوری قزوین به نقل از خبرنگار حوزه علم و فناوری پایگاه خبری تحلیلی «صبح قزوین»، جعفر احمدی در نشست خبری که صبح امروز در پارک علم و فناوری استان قزوین برگزار شد، اظهار کرد: در استان قزوین ۲۲۹ شرکت دانش‌بنیان فعالیت دارند که تعداد ۱۶۶ شرکت در پارک علم و فناوری قزوین و ۶۳ شرکت در سایر مراکز رشد و پردیس مستقر است.

 

وی افزود: اکنون یک هزار و ۱۱۴ نیروی انسانی به صورت مستقیم در شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان استان قزوین مشغول به فعالیت هستند، همچنین از اواخر سال ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۲ تعداد ۲۲۰ محصول دانش‌بنیان و در سال ۱۴۰۳ تاکنون ۴۰۴ محصول تولید شده است. 

 

رئیس پارک علم و فناوری استان قزوین ابراز کرد: میزان فروش محصولات شرکت در سال ۱۴۰۱، ۴/۶ همت و در سال ۱۴۰۲، ۵/۸ همت و میزان صادرات محصول در سال ۱۴۰۲، 2 میلیون دلار و در سال جاری، ۱/۱۷ میلیون دلار است، همچنین کشورهای هدف عمدتاً همسایگان هستند اما در مواقعی به کشورهای اروپایی هم صادرات صورت می‌گیرد. 

 

احمدی ادامه داد: مطابق نتایج ارزیابی عملکرد استان‌ها که توسط وزارت کشور انجام گرفت، پارک علم و فناوری استان قزوین حائز رتبه اول در توسعه اقتصاد دانش‌بنیان شده است.

 

وی تاکید کرد: بر اساس ابلاغ وزارت علوم تحقیقات و فناوری و ارزیابی‌های صورت گرفته، پارک علم و فناوری استان قزوین با سابقه زیر ۲۰ سال در دولت سیزدهم از دسته پارک‌های سطح سه به سطح دو ارتقاء پیدا کرده است.

 

رئیس پارک علم و فناوری استان بیان کرد: راه‌اندازی دو مرکز نمونه‌سازی و ساخت سریع «فب لب» از پروژه‌های اجرا شده بسیار مهم پارک است. همچنین خانه فناور‌ محیط‌زیست استان قزوین از سال ۱۴۰۲ در پارک استان مستقر و فعال است. 

 

حمایت یک هزار و ۳۰۰ میلیاردی در دولت شهید رئیسی

 

احمدی اذعان کرد: فب لب‌ها کارخانه‌های کوچک شده‌ای هستند که در این مرکز ایده‌ها در حد حرف نمی‌ماند و به سوی عمل می‌رود و صفر تا صد محصول در فب لب‌ها تولید می‌شود و کاربرد آن برای شرکت‌هایی است که می‌خواهند محصول را تولید کنند و برای تجارت ببرند که در قزوین فب لب صنعت شیمی و شوینده‌ها با اعتبار ۱۰ میلیارد راه‌اندازی شد. 

 

وی عنوان کرد خوشبختانه پارک استان ششمین استان کشور بود که موفق شد برش استانی بین استانداری قزوین و معاونت علمی فناوری رئیس‌ جمهور را امضا کند و همچنین حجم این تفاهم‌نامه یک هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان برای دو سال است. 

 

رئیس پارک علم و فناوری استان قزوین با اشاره به حمایت‌های دولت سیزدهم در این راستا خاطرنشان کرد: همچنین ۱۰۰ میلیارد تومان معاونت ریاست‌ جمهوری برای حمایت از ۱۰۰ ایده‌ای که برای تولید نیاز به حمایت دارند در نظر گرفته است که مخاطب آن دانشجویان و شرکت‌های فناور کوچک بودند.  

 

احمدی یادآور شد: همکاری معاونت رئیس‌ جمهور به نوعی سرمایه‌گذاری مشترک دو ساله است و استان قزوین برای بهبود توسعه دانش‌بنیان و همین‌طور برای تقویت صندوق پژوهش فناور این کار را انجام داده است. 

 

وی افزود: دو و نیم سال است که صندوق پژوهش فناور استان قزوین راه‌اندازی شده است اما دو سال برای صندوق استان قزوین زمان خیلی زیادی نیست و امیدوار هستیم با حمایت دستگاه‌ها و طبق برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته اعتبار ۵۰ تا ۱۰۰ میلیارد تومان برای توسعه صندوق‌های پژوهش فناور پرداخت شود.

 

آموخته‌های دانشجویان به محصول تبدیل می‌شود 

 

رئیس پارک علم و فناوری استان با اشاره به بخشی از اهداف پارک گفت: تقویت ایمنی جاده‌های استان، مسائل زیست‌محیطی و پس‌آب‌ها، احیای دست قزوین و به نوعی دانش‌بنیان شدن و هوشمندسازی بخش کشاورزی استان قزوین جزو اولویت‌های مرکز دانش‌بنیان است. 

 

احمدی در خصوص نقش دانشگاه‌ها تاکید کرد: آموخته‌های دانشجویان به واسطه پارک علم و فناوری به محصول تبدیل می‌شوند، وظیفه دانشگاه فقط تولید علم و تربیت دانشجو نیست و باید مسائل اجتماع به ویژه بخش صنعت را هم حل کند که اکنون در اکثر استان‌های کشور این وظیفه بر عهده پارک‌های علم و فناوری است.

 

وی افزود: پردیس یک مجموعه‌ای از دانشکده‌های رشته‌های مرتبط است و به نوعی پردیس‌ها از لحاظ ماموریتی زیرمجموعه پارک‌ها می‌شوند و زیرمجموعه پردیس‌ها مراکز رشد هستند. پارک علم و فناوری از لحاظ زیرسازی توان اینکه تمام قشر جامعه را زیر نظر خود بگیرد، ندارد و همین فعالیت‌هایی که در پارک‌ها صورت می‌گیرد، می‌تواند به واسطه پردیس‌ها هم اتفاق بیافتد. 

 

رئیس پارک علم و فناوری استان قزوین اذعان کرد: فرایند پردیس مشترک پارک و دانشگاه آزاد اسلامی استان قزوین هم انجام شده است ولی به دلیل یکسری مسائل دانشگاه آزاد بحث پردیس مستقل را دنبال کرد و شاید در کل تفاوتی نداشته باشد اما عملاً اگر پردیس به صورت مشترک بود مزیت‌های بیش‌تری برای دانشکده داشت.

 

احمدی با اشاره به اهمیت پردیس‌های مشترک تشریح کرد: پارک علم و فناوری از مزیت‌های خاصی برخوردار هستند و در بحث واردات و صادرات طبق قانون منطقه آزاد کار می‌کنند و در برخی زمینه‌‌ها معافیت‌هایی دارند که پردیس‌های مستقل ندارند در حالی که پردیس‌های مشترک از این مزیت‌ها برخوردار هستند.

 

وی تصریح کرد: حضور فعال تعدادی از شرکت‌های فناور و دانش‌بنیان در نمایشگاه‌های بین‌المللی و حضور قدرتمند پارک علم و فناوری قزوین در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی استان قزوین در اربیل عراق یکی از عملکردهای بسیار خوب پارک در نیمه ابتدای سال جاری بود. 

 

رئیس پارک علم و فناوری استان قزوین ابراز کرد: همچنین یکی از شرکت‌های دانش‌محور مستقر در پارک علم و فناوری قزوین در زمینه هوشمندسازی کشاورزی و کاهش مصرف آب دشت قزوین در حوزه آبیاری زیرسطحی موفق به کسب مدال طلای مسابقات جهانی اختراعات ژنو سوئیس ۲۰۲۳ شد.

 

صنعت باید دانش‌بنیان شود 

 

احمدی اظهار کرد: یکی از شاخص‌های ضعفی بسیار مهم که باعث شده بود پارک علم و فناوری دیرتر به سطح دو ارتقاء پیدا کند؛ عدم وجود مرکز رشد شهرستانی بود و خوشبختانه در آذرماه سال ۱۴۰۲ با حضور معاون وزیر و مسئولان استانی هم‌زمان در سطح شهرستان قزوین چهار مرکز رشد افتتاح و راه‌اندازی شد. 

 

رئیس پارک علم و فناوری استان قزوین افزود: قسمت عمده و قابل توجه صنعت عام کشور و استان دانش‌بنیان نیست در حالی که راهی جز دانش‌بنیان شدن نمی‌تواند بهره‌وری را ارتقاع دهد و متاسفانه صادراتی که توسط شرکت‌‌های دانش‌بنیان صورت می‌گیرد، درصد پایینی دارد و عدد آن در اقتصاد کل‌ کشور بسیار کاهشی است، بنابراین صنعت باید دانش‌بنیان شود. 

 

احمدی در پایان گفت: در استان قزوین در مجموع ۱۶ واحد زمین برای واگذاری آماده شده بود که یکی از واگذاری‌ها صورت گرفته و شرکت مشغول به فعالیت است و در حال آماده‌سازی چهار واحد زمین برای واگذاری هستیم و ۱۱ واحد هم مانده است که در مرحله ارزیابی توان شرکت‌ها هستیم، همچنین حساسیت در این زمینه بسیار بالا و شرایط واگذاری ایده‌آل است.

 

 


برچسب‌ها :